Dues instal·lacions d’autoconsum energètic abastiran fins a 4 edificis municipals

Pavelló de la pista de futbet del Lluís Vives on s’ubicarà la instal·lació fotovoltaica.

L’Ajuntament d’Ontinyent abastirà d’energia verda fins a 4 edificis municipals amb dues noves instal·lacions fotovoltàiques d’autoconsum col·lectiu, les primeres de titularitat pública. Una d’elles, ubicada a la coberta de l’edifici de la UNED, dotarà d’energia tant a aquest centre com a la prefectura de Policia Local; mentre que la segona estarà a la coberta de la pista de futbet del CEIP Lluis Vives, associada a les oficines principals de l’Ajuntament.

L’alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, i la regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia, coincidien en destacar el caràcter pioner d’una iniciativa “que afavoreix el medi ambient, produeix estalvi econòmic i dona exemple a la ciutadania”, assenyalaven. El primer edil posava en relleu la rendibilitat d’una inversió del voltant de 100.000 euros “ja que hem presentat sol·licitud a l’IVACE perquè ens finance fins a un 75%, però que en qualsevol cas és rendible fins i tot sense ajudes externes, i més després de l’augment del preu de l’electricitat”.

Sayo Gandia recordava que des de l’Ajuntament “estem portant endavant una estratègia de reducció dels consums energètics dels edificis municipals i foment de les energies renovables. Dins d’això s’estan instal·lant als centres docents calderes de condensació d’alta eficiència; millorant l’envolvent tèrmica dels edificis que reformem; reduint la potència en l’enllumenat públic; i tenim instal·lada la primera fotovoltaica d’autoconsum al CIM de Sant Rafel”. Amb els dos projectes que ara es presenten, “reduïm la factura energètica i fem veure a la ciutadania que la legislació permet disposar d’una instal·lació d’autoconsum tot i no estar al mateix edifici”, apuntava.

Des de l’Oficina d’Economia Verda Municipal, l’enginyer Rafa Gisbert explicava que “un consumidor ubicat a menys de 500 metres d’una instal·lació d’autoconsum col·lectiu pot associar-se a aquesta. Al cas concret de la instal·lació de l’edifici de la UNED, separada per 414 metres de la Prefectura de Policia, permetrà una reducció del 44,93% del consum extern, mentre que un 13,67% addicional de l’energia serà compensada pels excedents generals. Al cas de la instal·lació del CEIP Lluís Vives, a 478 metres de l’edifici central de l’Ajuntament, permetrà un estalvi conjunt del consum de la xarxa del 35,39%, amb un 9,76% addicional d’energia compensada econòmicament pels excedents generats.

Dues instal·lacions d'autoconsum energètic abastiran fins a 4 edificis municipals El Periòdic d'Ontinyent - Noticies a Ontinyent
Instal·lació fotovoltaica damunt del sostre del CEIP Lluís Vives, l’altra s’ubicarà a l’edifici de la UNED.

Sayo Gandia contava que la fórmula de l’autoconsum col·lectiu requereix una sèrie de processos tècnics, i que per portar-ho endavant la ciutadania pot dirigir-se a empreses instal·ladores, enginyeries i a la Comunitat Energètica Local (CEL) d’Ontinyent, entitat sense ànim de lucre que actualment formen ciutadans i xicotetes empreses, i que té el suport de l’Ajuntament, COEVAL i ATEVAL. A més a més, la regidora recordava que des de l’Oficina d’Economia Verda s’estan realitzant xerrades informatives sobre autoconsum, i que a la mateixa es poden resoldre tota classe de dubtes relacionats amb el consum energètic.