El Museu d’Aigües d’Alacant: quinze anys dedicats a l’educació mediambiental i a la cultura

El Museu d’Aigües d’Alacant compleix quinze anys de recorregut des de 2009, moment en el qual obre les seues portes fruit d’una aposta entre l’Ajuntament d’Alacant i la companyia gestora del cicle integral de l’aigua, amb motiu del 110é aniversari de l’empresa. En aquest temps, l’ espai ha anat evolucionant des d’ una concepció inicial com a lloc exclusivament destinat a l’ educació mediambiental ciutadana, fins a completar la seua activitat amb una destacada faceta cultural.

Aquests anys han posat de manifest que es tracta d’un cas d’èxit de col·laboració publicoprivada que ha aconseguit impulsar un espai en el qual el protagonista és l’aigua, el seu coneixement, el seu respecte profund en el dia a dia d’una població, en una ciutat i una província que des de fa dècades afronta de forma periòdica la realitat de l’escassetat d’aigua; i,  alhora, els seus gestors han anat adaptant el lloc a noves oportunitats detectades en el seu entorn i, gràcies a les aliances i la col·laboració, ha estat possible anar dutant-lo a més d’un vessant cultural cada vegada més rellevant.

Un any de celebració

El museu va iniciar la commemoració d’aquest 15è aniversari amb el nou any i la presentació d’una nova imatge de marca, reflex de l’evolució que ha experimentat en tot el seu recorregut. Poc després, va tindre lloc la presentació de la seua “Programació Especial 15é aniversari”, una oferta cultural reforçada per a la commemoració i en col·laboració amb diferents organitzacions i institucions. La seua proposta inclou, des de projeccions audiovisuals seguides de xerrades-col·loqui, a poesia escènica i música en directe, passant per concerts dels més variats estils musicals, l ‘exposició “Origende l’artista plàstica i fotògrafa karla Solano, o el VI Cicle d’Art i Medi ambient, que en aquesta ocasió serà a càrrec de l’artista alacantina Maria Perceval Graels.

A més, va inaugurar recentment la primera sala d’exposicions multimèdia a Alacant, ubicada a l’interior del segon aljub dels tres que componen els Pous de Garrigós. Ha volgut completar la seua agenda cultural amb l’obertura d’aquest espai expositiu de caràcter digital, lloc que es nodrirà per al seu contingut de diferents disciplines artístiques, fruit de la col·laboració del museu amb diferents organitzacions. El nou espai compta amb huit pantalles de 40 polzades, alta definició en la seua imatge i so, per a la seua disposició tant en posició vertical, com en horitzontal, i la distribució de la sala en funció de les necessitats de l’ artista. El seu caràcter multimèdia facilitarà la rotació de les exhibicions, permetent mostres de les més variades disciplines, des de Fotografia, Pintura o Poesia, al Videoart…

L’enclavament i els seus visitants

Situat en una zona emblemàtica de la ciutat d’Alacant, en la plaça del Pont, en ple vessant del Mont Benacantil, el Museu d’Aigües d’Alacant està format per un edifici de tres plantes construït per a l’ocasió en 2009 i annex als coneguts com a “Pous de Garrigós”, un sistema d’aljubs que data del XIX,  tot això, al costat de l’entrada de vianants del parc de l’Ereta.

Des del moment de la seua inauguració, prop de 250.000 persones l’han visitat ja, tant ciutadans d’Alacant interessats per l’aigua a la seua ciutat, com turistes que descobreixen Alacant des d’aquest altre punt de vista. A ells, se sumen cents d’escolars d’Educació Primària en visites programades al llarg de tot l’any.

      Exposició permanent: educació ambiental sobre ús de l’ aigua

De manera contínua, aquest museu ofereix al visitant una gran oferta educativa i divulgativa, amb l’aigua com a protagonista indiscutible. A la seva Planta baixa: Història. Ací és possible conéixer, a través dels diferents assentaments i cultures, l’evolució de les tècniques i usos de l’aigua, així com els seus mètodes d’obtenció i distribució de l’aigua. Tot això, completat per la història de la concessió per al proveïment de l’aigua a la ciutat d’Alacant. A la Planta 1a: Diverteix-te amb l’ aigua. Una zona totalment educativa i interactiva a través de jocs i noves tecnologies, per descobrir diferents estats de l’aigua, particularitats sobre com arriba l’aigua a cada habitatge d’Alacant, com funciona el cicle integral de l’aigua a la ciutat… Tot això, completat a més per un espai de Sala de Cinema en la qual és possible visualitzar una àmplia oferta de continguts relacionats. En la Planta 2a: Projectes i Desenvolupament Sostenible; dues sales endinsen al visitant, d’una banda, en els principals projectes i obres que ha realitzat Aigües d’Alacant en els últims anys; per una altra, en totes aquelles accions en les quals Aigües d’Alacant treballa per a avançar en els denominats Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides.

Els continguts d’aquestes tres plantes van experimentar una profunda renovació el 2017, amb un projecte museístic que va apostar per la digitalització, oferint des d’aleshores al visitant espais més interactius, en els quals és possible experimentar directament a cada sala que es visita, cosa que converteix l’experiència, especialment per als més petits, en un recorregut carregat de diversió.

Un espai cultural més a la ciutat d’Alacant

Annexos al Museu, els Pous de Garrigós són un lloc alternatiu per acollir tota mena de propostes culturals; aquest sistema d’aljubs del S XIX i excavats sota la muntanya, la seva especial morfologia i la seva composició en tres voltes generen una atmosfera “màgica” molt apreciada per la seva gran simbologia per acollir manifestacions artístiques. Com a contrapunt a l’aposta per les noves tecnologies que va fer el Museu a les seves sales després de la pandèmia, accedir a l’espai annex dels “Pous de Garrigós” és una tornada al passat; una experiència diferent per a qui s’hi endinsa. És precisament aquesta sensació d’estar en un pou i recórrer-lo, cosa que converteix l’espai en un lloc únic per a l’art i la cultura.

Projeccions de cinema, tertúlies literàries, concerts dels estils musicals més variats o representacions teatrals componen la seva programació cultural. A l’agenda pròpia, se suma a més l’activitat del museu com a subseu de grans esdeveniments organitzats a la ciutat, per exemple, del Festival Internacional de Teatre Clàssic d’Alacant, durant el qual acull representacions teatrals en les seues instal·lacions.

Cicle d’ Art i Medi ambient

Tot i que ha estat gràcies a les aliances amb altres organitzacions i institucions com aquest Museu ha aconseguit situar-se en el panorama cultural de la ciutat, amb projectes que requerien col·laboració per posar-se en marxa, si hi ha un moment rellevant en el seu recorregut al llarg d’aquests anys és l’organització del “Cicle d’Art i Medi ambient”, primer pas en l’ elaboració d’ una oferta cultural pròpia. La seva primera edició el 2019 va suposar un abans i un després en la seva evolució des de l’origen; un salt qualitatiu. “Fragilitats” va ser el títol d’una innovadora proposta cultural que va tindre lloc de març a maig de 2019 i que va incloure l’exhibició d’obres escultòriques dels artistes José Ángel Uberuaga (UBE) i Rafael Maestro, a més d’un cicle de ponències científiques. Amb el nom d ‘”Hipogea. El buit interior”, el va seguir en “II Cicle d’Art i Medi ambient”, amb la proposta cultural d ‘Aurelio Ayela, un projecte “site specific art” o obra concebuda des del seu inici per a l’espai dels “Pous de Garrigós”. A aquest li va seguir “Hivern a Tabarca” en el “III Cicle d’Art i Medi ambient”, art sonor a càrrec d’ Aurora Domínguez. I l’edició IV, celebrada el 2023 amb l’exposició fotogràfica “The Caves of Steel”, del fotògraf de ciutats Manuel Álvarez Diestro.

Al costat de l’Ajuntament d’Alacant

Des de gener de 2023, el Museu d’Aigües d’Alacant compta amb un apartat específic de la seua activitat dins de la programació “Cultura en Barris” de l’Ajuntament d’Alacant, com a oferta cultural que engloba totes aquelles activitats que es realitzen en la rodalia de cada barri. Més enllà de la promoció de l’activitat a través dels seus propis canals, ha entès que també aquí la col·laboració és essencial. En aquest recorregut, la inclusió de la programació cultural del Museu dins de la iniciativa “Cultura en Barris”, promoguda per la Regidoria de Cultura, ha sigut una altra fita rellevant en el camí d’oferir a tota la ciutadania descobrir l’oferta cultural en la qual treballa dia a dia aquest museu alacantí.