El Tanatori projecta ampliar les seues instal·lacions i planta incineradora

L’empresa ontinyentina Funerària Gramage S.L. ha presentat en l’oficina tècnica de l’Ajuntament d’Ontinyent un avantprojecte per a escometre una reforma de les actuals instal·lacions del complex tanatori. La reforma es planteja en diversos termes: ampliació de la infraestructura actual; construcció d’una nova capella i ubicació d’un forn crematori per a oferir aquest servei a Ontinyent.

Nova sala vip

A les quatre sales vetlla actuals que ofereix el Tanatori d’Ontinyent se li sumaria, després de la reforma, una nova. Tindria les mateixes característiques que l’actual sala VIP, és a dir, seria convertible en doble a través de parabanes i disposaria dels seus respectius lavabos. Aquesta nova sala vindria a ocupar part de l’actual capella. També en aquesta zona del complex s’instal·larien més lavabos complementaris i un despatx per a ús de l’empresa.

Nova capella

L’ocupació de la zona en la qual es troba ara la capella per a ampliar una sala i serveis obliga a plantejar una nova ubicació per a aquesta dependència. Es materialitzaria a través de la construcció d’un nou edifici que se situaria de manera annexa i connectada amb el complex ja existent. Aquesta nova capella duplicaria la superfície de l’actual i s’estendria, aproximadament, als 300 metres quadrats. Mantindria les característiques que han conferit caràcter a aquest espai com a sala multiconfessional en la qual s’han oficiat cerimònies fúnebres de qualsevol classe, des de religioses fins a civils. Segons explica Ramón Gramage, de l’empresa Funerària Gramage S.L. “hem d’adaptar-nos als temps actuals i aquest és l’objectiu que perseguim amb aquest projecte de reforma i instal·lació de nous serveis”.

L’empresa que va obrir el primer tanatori en 1990 al carrer Fernando Alcina, núm. 13, ja va haver de fer front al costum arrelat de vetllar a les persones mortes en el mateix domicili, com s’havia fet sempre. No obstant això, va anar calant el canvi de costum i la comoditat i higiene que representava disposar d’unes sales per a vetllar als éssers estimats. Posteriorment, en 2010 van traslladar el servei al nou complex tanatori. En aquesta última dècada s’ha constatat també el canvi d’hàbits socials amb la major utilització de la capella, ja que “el 90% dels serveis amb la missa fúnebre inclosa ja es realitzen en el Tanatori”.

Forn crematori

I, en el mateix sentit, la ubicació d’un forn crematori també correspon a una tendència que, amb els anys, ha anat incrementat progressivament la seua demanda. Del 5% de serveis que sol·licitaven la incineració fa a penes deu anys s’ha passat a un 23% del total dels serveis que es practiquen actualment amb cremació de les restes mortals. Fins al moment aquest tipus de serveis es realitzen a Xàtiva.