Els fons europeus deixaran empremta en l’estil de vida i en l’aspecte de les nostres ciutats. La inversió milionària que arriba des de Brussel·les ho ha fet de manera significativa, de moment, a través del programa EDUSI. I és que des d’Europa consideren que les ciutats exerceixen un paper fonamental com a motors de l’economia, com a llocs de connectivitat, creativitat i innovació i com a centres de serveis. No obstant això, també són espais on es concentren problemes com la desocupació, la segregació i la pobresa.
La EDUSI és el desenvolupament urbà sostenible integrat, que fa referència a la millora duradora i a llarg termini de les condicions socials, econòmiques i ambientals d’una àrea urbana. Com s’ha repartit aquesta ajuda a Ontinyent?
Un total de 5 milions de € per a 36.019 habitants
En el cas d’Ontinyent, la ciutat compta amb 5 milions d’euros per a desenvolupar els diferents projectes en el marc de la EDUSI, amb una data límit: desembre de 2023. Una ciutat amb 36.019 habitants, segons l’última dada oficial en la pàgina web municipal (març de 2021), que permet realitzar una divisió i treure la mitjana de 138,8 euros per habitant. Cal apuntar que tots els projectes d’aquest programa són finançats al 50% entre Europa i l’Ajuntament d’Ontinyent. Cal tenir en compte, com indiquen fonts municipals, que si es compara amb altres ciutats que tenen més de 50.000 habitants és “desproporcionat” perquè hi ha línies europees a les quals només poden accedir les urbs grans com Alcoi.
Alcoi rep 329,96 € per ciutadà amb la EDUSI
Més que una pluja de milions, la veïna Alcoi està rebent un diluvi d’euros, pel que respecta als fons europeus. En la seua pàgina web, alcoi.org, apunten un titular que ja resumeix la situació: “Alcoi és una de les ciutats que més fons europeus està aconseguint per habitant”. A l’interior de la comunicació es detallen diferents programes i quantitats ingents de diners. Però l’ítem que permet comparar aquesta realitat, amb la de la capital de la Vall d’Albaida, és el programa EDUSI.
En el seu cas, el desenvolupament urbà sostenible integrat està gestionant projectes per un total de 20 milions d’euros, la qual cosa dividit pels seus veïns, 60.613 el març de 2021, llança una mitjana de 329,96 euros per habitant. Aquesta xifra és més del doble que la que ha rebut Ontinyent i, actualment, segons informen des del consistori alcoià, el 20% dels projectes estan executats i el 80%, licitat. Es troben en un període de moratòria, que s’allargarà fins a la mateixa data que a Ontinyent: desembre de 2023.
Els projectes més importants d’aquest programa
Entre les iniciatives més destacades que Ontinyent ha inclòs en la EDUSI, es troba el Museu del Tèxtil, amb una licitació de 2,4 milions d’euros, que se sufragarà amb aquest programa europeu, però també amb una subvenció de la Diputació de València.
També serà significativa la inversió a la casa del Delme, d’1,4 milions d’euros, per a convertir-la en un Centre Integeneracional. Un espai amb un caràcter social i també dinamitzador per al barri del Poble Nou. Una altra de les obres més destacades, des del punt de vista pressupostari, és la reurbanització del C/ Sant Antoni, ja que suposa una inversió d’1,2 milions d’euros.
De caràcter menor, quant al volum del pressupost, amb 387.442 euros, és la modernització del Mercat Municipal, amb la creació d’una nova cafeteria i la dotació d’una escala mecànica, per a salvar el desnivell amb plaça de la Coronació. Amb un pressupost similar han comptat les obres de millores realitzades en el pavelló antic del poliesportiu municipal 330.000 euros, rebatejat com a homenatge Pavelló Europa, així com l’anell ‘ciclopeatonal’, amb 339.000 euros, la primera de les obres que es va escometre amb els Fons Europeus Regional FEDER.
El pròxim desafiament: Next Generation
Ontinyent ha sol·licitat ajudes a través del programa europeu Next Generation, en diferents àrees, segons apunten, entre les quals destaquen Igualtat i Medi Ambient. Unes convocatòries que encara no s’han resolt, per la qual cosa s’està a l’espera. L’any 2020, Ontinyent va posar en marxa una Oficina de Projectes Europeus i la seua finalitat és facilitar l’arribada d’ajudes del programa Next Generation de la Unió Europea, en el període 2021-2027.
Per a la ciutat, el repte de la EDUSI ha suposat “un esforç titànic des del punt de vista tècnic i financer”, afirmen fonts municipals. Els procediments administratius, el treball del personal municipal i manejar milions d’euros, s’han convertit en el dia a dia de l’Ajuntament d’Ontinyent.