El programa d’educació financera de la Fundació Caixa Ontinyent ha tancat el curs escolar amb una elevada participació, 98 activitats per a docents i centres docents amb 3.547 participants. Unes xifres que mostren la gran acceptació d’aquest programa que estudia noves accions per al pròxim curs escolar.
En concret, en el curs ja finalitzat s’han realitzat:
– 9 cursos en línia per a professors amb 327 participants.
– 18 conferències i sessions formatives per a alumnes de 4t d’ESO, Batxiller i Cicles formatius, amb 599 participants.
– 31 tallers presencials i representacions teatrals per als més menuts, basats en “els contes de Dino”, amb 1.952 participants.
– II edició del Concurs escolar per a alumnes de 4t d’ESO de la Comunitat Valenciana, amb 40 activitats i 669 participants.
Cursos per a professors.
A través dels Centres de professors (Cefire) de Xàtiva, Xest, Alacant i València, Fundació Caixa Ontinyent imparteix cursos per a professors, amb temàtiques relatives a finances bàsiques a diferents nivells, ciberseguretat, mitjans de pagament i educació financera per a menuts i no tan menuts.
Aquests cursos estan homologats, són en línia amb una duració d’entre 25 i 35 hores, tenen places limitades a 35-40 alumnes i han tingut un excel·lent acolliment pels professors. De fet, l’alta demanda ha generat la necessitat de noves convocatòries i l’ampliació de temàtiques, que ja estan programades per a després de l’estiu.
Conferències i sessions formatives
El programa de la Fundació Caixa Ontinyent contempla també conferències i sessions formatives per a alumnes, presencials i en línia, amb temàtiques suggerides pels mateixos professors i adaptades en funció d’edat i formació.
En el passat curs, les 18 conferències realitzades van girar entorn de ciberseguretat, jocs d’atzar i apostes, sistema financer i emprenedoria, i es van impartir a alumnes de centres de Benimàmet, Alcoi, Bocairent, Puçol, Castelló de Rugat i Ontinyent.
Tallers i representacions teatrals
Amb la col·laboració del CEIP Lluís Vives d’Ontinyent, a partir d’una experiència prèvia i prenent com a base els cinc contes infantils que conté la col·lecció “els contes de Dino”, aquest curs es van celebrar 31 tallers educatius presencials i representacions teatrals pels més xicotets (aules infantil i primària), en els quals van participar set col·legis públics d’Ontinyent.
Els tallers van permetre una formació integrada en una activitat recreativa i divertida, que es van completar amb la representació teatral que els xiquets van assajar i van escenificar sobre els cinc contes infantils davant companys i familiars.
II Concurs per a alumnes de 4° d’ESO
Al llarg del curs escolar s’ha desenvolupat la II edició del concurs sobre coneixements financers, amb l’objectiu de conscienciar sobre la necessitat de disposar de conceptes bàsics per a gestionar l’economia diària i la importància de fomentar aquests coneixements en les generacions més joves.
En aquesta edició van concórrer 27 aules de 19 centres de localitats com Benirredrà, Canals, Ontinyent, Albalat de la Ribera, Tavernes de la Valldigna, Alcoi, Picassent, Elx, Silla, Bocairent, Castelló de la Plana, Cocentaina, Castalla, Banyeres i Grau de Gandia.
Els professors han anat destacant l’efecte motivador que té el Concurs entre els seus alumnes. De fet, els dos finalistes van destinar els seus premis a activitats que no tenien previst: en un cas, a un viatge cultural, i en un altre a un projecte de producció artesanal d’orxata.
Una activitat oberta a la innovació, amb el pròxim llançament d’una Aula Virtual
Més enllà de les actuacions dutes a terme, Fundació Caixa Ontinyent té previst no sols la seua continuïtat sinó la incorporació de noves eines que permeten multiplicar les actuacions i fer més segmentada i accessible la formació financera.
A mesura que assenyala Elena Enguix, Responsable de Docència de la Fundació Caixa Ontinyent, “L’alfabetització financera no sols aporta beneficis a les persones sinó també a l’economia d’un país i a la societat en conjunt”, afegint que “formar a formadors és una experiència realment motivadora perquè saps que estàs actuant sobre persones que, al seu torn, traslladaran els seus coneixements a unes altres alimentant una espiral positiva de creixement exponencial”, i destaca que
“actuar sobre els alumnes també té la seua part gratificant perquè els xavals de hui són els qui dirigiran el nostre futur, i per això hem de facilitar-los una formació adaptada, accessible i divertida en la mesura que siga possible. En eixe sentit, estem treballant la disposició d’una Aula Virtual que esperem presentar en el mes vinent d’octubre”.
Cal destacar que l’educació financera s’està convertint en un instrument bàsic per a afrontar els nous reptes que imposa en el nostre dia a dia la ràpida transformació econòmica i digital de la nostra societat. El grau de formació financera pot incidir, i de fet ja incideix, en una major o menor capacitat professional o empresarial, o fins i tot en la gestió les finances personals.
És constatable que les situacions d’exclusió social venen associades a una exclusió financera, en gran part degut a un dèficit de coneixements. Per això, la Fundació Caixa Ontinyent està multiplicant la seua labor formativa en aquest aspecte, abastant diferents temàtiques, públics i canals.