Generalitat reclama a treballadors autònoms la devolució d’ajudes COVID

Malestar i indignació en algunes empreses d’Ontinyent que han denunciat la intenció de la Generalitat Valenciana per fer-los tornar ajudes que ja estaven concedides i vinculades a la crisi provocada per la COVID.

La situació afecta empreses gestionades per treballadors autònoms. Almenys són cinc casos els confirmats a Ontinyent però n’hi podria haver molts més. La Generalitat, a través del Servei Valencià d’Ocupació i Formació LABORA, ha començat a comunicar a diferents empreses la resolució per la qual se’ls obliga a reintegrar part d’un ajut concedit al seu dia per les conseqüències de la pandèmia. En concret s’exigeix ​​la devolució de la meitat de les quantitats concedides com a “ajudes urgents a persones treballadores en règim d’autònom afectades per la Covid-19”. En alguns casos confirmats a través de la notificació emesa des de LABORA aquest import pujava a 1.500 euros sobre els quals ara s’exigeix ​​el reintegrament de la meitat més els interessos de demora, una quantia que és de 818 euros. El motiu que s’esgrimeix és l’incompliment del requisit pel qual “havia d’haver suspès l’activitat per ser beneficiari” i aquesta consideració s’estén a qualsevol aspecte de l’activitat empresarial.

De moment, aquesta resolució serà recorreguda tal com expliquen des de la gestoria que està tramitant alguns d’aquests casos. “Els arguments són absurds. Hi ha despeses de manteniment que no es podien cessar. En altres casos, l’activitat no es podia desenvolupar perquè hi havia por per part dels clients, era normal en aquella situació d’incertesa”. Per a un dels afectats per aquesta mesura, les conseqüències van més enllà i desestabilitzen l’economia domèstica. Perdre aquest ajut suposa que tindrà efectes retroactius sobre la situació econòmica declarada. En canviar els números, també se’n modifica la situació personal i, el que és més greu, es posa en perill un altre tipus d’ajudes estatals que es reben, com ara les beques d’estudis per als fills. “Si el recurs no tira endavant, ens afecta, i perdrem fins a 4.300 euros a les ajudes per beques universitàries”, explica. Des de l’equip professional de gestors que està tramitant els recursos no s’entén que “després que algunes empreses patissin tant, ara els vingui aquesta resolució”.