Finals d’agost és a Ontinyent sinònim de Meló d’Or. Cultivar aquest fruit de secà, segons marquen els cànons tradicionals, sense regar més que la pluja que regala el cel, i amb productes respectuosos amb l’entorn, no és una empresa fàcil.
I és que assegurar el futur del Meló d’Or, així com dotar-lo d’una xarxa d’eines per a garantir la seua qualitat, rendibilitzar la seua productivitat i potenciar-lo és el principal objectiu que s’ha marcat la regidoria d’Agricultura, encapçalada per Sayo Gandia. Per això, fa tres anys es va encarregar una investigació a la Universitat Politècnica de València, com explica Salvador Soler, coordinador de l’estudi, per a “posar en valor la qualitat d’aquest meló únic”.
MARCA DE QUALITAT AUTONÒMICA
En el marc d’aquests treballs, des de la Universitat Politècnica s’està creant una associació: “Estem constituint una associació de productors de Meló d’Or, de fet estem a punt de registrar-la en la Generalitat Valenciana, per a fer activitats i aconseguir aglutinar als agricultors, perquè hi haja una major producció d’aquesta mena de meló i aconseguir la marca de qualitat autonòmica”.
Durant tres anys s’han estudiat les característiques d’aquest meló i també es persegueix registrar-la com a varietat de conservació en el Ministeri. Segons resumeix Salvador Soler, “el primer any es va avaluar la diversitat que existia de varietats dels llauradors i es van veure quins problemes presentava perquè la producció no acabara d’enlairar. En el segon any vam veure que hi ha virosi i malalties que l’afecten. Mentre que el tercer any, l’actual, s’han fet pràctiques de cultiu per a evitar que el Meló d’Or es veja afectat per aqueixes malalties. Actualment s’està en ple treball en el laboratori i el projecte es justificarà al novembre”. Amb totes aquestes eines l’objectiu és l’enlairament de la producció i que es veja menys afectada per les malalties.
Des del consistori ontinyentí, Sayo Gandia afirma que “el Meló d’Or és un repte cada any. Una de les seues màximes amenaces és la plaga de conills, que se’ls mengen. En 2020 intentem compensar les pèrdues, perquè és el que succeeix en moltes ocasions, tant per als agricultors, com per a la pròpia cooperativa. La nostra pretensió és que es camine fins a convertir aquest fruit en ecològic”.Segons explica Vicent Tolsá, responsable del Meló d’Or en la Cooperativa d’Ontinyent, “enguany hi ha sis productors: dos veterans i quatre agricultors nous joves. Aquests últims han plantat en parcel·les xicotetes, però tenen previst a l’any que ve apostar per una producció en grans quantitats”, avança Tolsà.
Davant l’escàs nombre de productors d’aquest fruit daurat, s’han plantejat l’obertura del seu cultiu en altres poblacions de la comarca, encara que això sí, “la marca continuarà sent propietat de l’Ajuntament d’Ontinyent”, apunta Sayo Gandia.
En aquest sentit, Vicent Tolsá afirma que “tècnicament es podria cultivar cap amunt, cap a Fontanars dels Alforins, perquè requereix un clima sec, una cosa impossible d’Albaida cap avall”.
MELONES DIAMANTE AVANÇA LA VENDA AQUESTA CAMPANYA
Una marca ontinyentina que cada any cultiva melons autòctons és ‘Melones Diamante’. En aquest cas, segons explica el seu responsable, José Vidal, “la campanya s’ha avançat enguany i estem venent des de meitat d’agost”. Aquest productor apunta que “ha plogut quan tocava i enguany estan eixint molt bons de sabor”, afig. Per a José Vidal aquest és “un projecte romàntic, que mantinc per tradició familiar i que té un procés artesanal, amb un percentatge que decideix l’atzar, és a dir, la meteorologia”.
Enguany ha produït més meló que l’any passat, marcat per la pandèmia, però assegura que és prompte per a saber quants quilos recol·lectarà.
En el seu cas ven al mercat nacional i fins i tot arriba a exportar aquest fruit, encara que confirma que aquest últim extrem és “més complex”.
A més no ho comercialitza en verduleries d’Ontinyent, ni està dins de la marca Meló d’Or. Està a la venda en el seu magatzem.
2021: UN MELÓ EXCEL·LENT, PERÒ POCA PRODUCCIÓ
La cooperativa d’Ontinyent està començant a recepcionar partides xicotetes del Meló d’Or, que en paraules de Vicent Tolsá, responsable d’aquesta àrea en la cooperativa: “És un meló molt dolç, excel·lent, amb un aspecte preciós perquè les pluges no l’han desbaratat i amb un pes mitjà de 2,5 kg”. La característica d’aquesta campanya és que no hi haurà molt volum de producció, però sí “de molt bona qualitat”. A més, el fet que la climatologia a l’abril i maig fóra plujosa i fresca, “ha retardat uns 20 dies la recol·lecció dels melons, respecte a altres anys”, apunta Tolsá, qui controla les entrades i eixides del meló, així com l’etiquetatge de certificació.