L’atur colpeja més a Ontinyent que Alcoi i Xàtiva durant la pandèmia


Les últimes xifres que detalla el registre de l’atur, a Ontinyent, situa el nombre de demandants d’ocupació, al mes de juny, en un total de 3.355 persones. Aquesta xifra suposa un increment total de 652 demandants més dels que existien en el mes de febrer, quan encara no s’havia desfermat l’episodi més cru de la pandèmia i els seus devastadors efectes sobre l’economia global.

Aquest percentatge de destrucció de llocs de treball, entre febrer i juny d’aquest any, ha estat molt més devastador que el període interanual ja que de juny de 2019 a juny de 2020 l’increment de la desocupació a Ontinyent va ser del 23,3%. Per tant, existia una tendència clara cap a l’increment de l’atur, sí, però a partir del coronavirus i les seues conseqüències, aquesta tendència ha trepitjat l’accelerador.

Percentualment, a les ciutats d’Alcoi i Xàtiva l’increment ha estat menys. Estem parlant sempre d’increments percentuals, que prenen com a referència la població activa en edat de treballar en una zona. Aquesta és l’òptica que situa Ontinyent a l’avantguarda de la destrucció de llocs de treball en l’eix interior Xàtiva-Ontinyent-Alcoi. És lògic que, en xifres globals, tinga més demandants d’ocupació a la ciutat del Serpis, atenent al seu major pes demogràfic. Els 5.999 aturats de la capital de l’Alcoià així ho testifiquen. No obstant això l’increment de l’atur en aquesta ciutat, també amb gran pes del sector industrial tèxtil, té una variació percentual lleugerament menor que la que s’ha registrat a Ontinyent. Pel que fa a l’augment en l’últim any (de juny a juny) és del 22,7% (enfront de el ja esmentat 23,3% d’Ontinyent). La diferència en aquests percentatges s’accentua si comparem el que ha passat en el tram d’aquests últims i accidentats cinc mesos. Mentre que, com ja s’ha apuntat, l’increment de l’atur a Ontinyent puja fins al 24,1%, a Alcoi ho ha fet en un tram menor, concretament del 18,9%.

L’increment de l’atur a la capital de la Costera, en el còmput interanual, ha estat del 18,5% (recordem, 23,3% a Ontinyent). I en el període estudiat de l’estat d’alarma i suspensió de moltes activitats econòmiques seu increment de l’atur és del 21,9% (enfront del 24,1% ontinyentí).

En xifres absolutes, a Xàtiva, l’atur s’ha incrementat en 491 persones en aquests cinc mesos, mentre que en l’últim any aquest increment se situa en un total de 428 persones.