L’energia solar podria cobrir la demanda de quasi 22.000 llars

La factura de la llum està sent un dels temes mediàtics de l’estiu. Durant la primera quinzena d’aquest agost, els màxims històrics s’han anat superant quasi diàriament, arribant fins a tal punt que segons la informació recaptada per l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), de l’1 al 15 d’agost s’ha aconseguit un preu mitjà de 102,11 euros el MWh, “amb el que la factura anual és, ara com ara, un 25% més elevada que la de l’any passat”, alerten. En aquest escenari, l’estalvi econòmic és un al·licient més, al qual afegir la sostenibilitat i l’eficiència energètica, per a aquells, particulars, empreses i administracions, que decideixen apostar per l’energia solar.


Un 85,87% d’edificis amb coberta útil

En la Comunitat Valenciana existeixen més de 327.000 edificis destinats a habitatges, dels quals el 77% disposen de superfície útil suficient per a instal·lar fotovoltaiques. A aquests edificis a més caldria sumar-los les quasi 670.000 habitatges unifamiliars. Són dades extretes d’estudi d’EDP Solar sobre el potencial estalvi de les llars.
En el cas d’Ontinyent, també s’ha analitzat la possibilitat dels edificis existents en el municipi. Així, segons les seues dades, s’estableix que un 85,87% dels immobles d’Ontinyent comptaria amb una coberta útil. Una dada que deixaria a la capital de la Vall d’Albaida per damunt de la mitjana comunitària.


Subministrament d’energia per a 21.838 habitatges

Si tots aqueixos edificis d’Ontinyent se sumaren a aquest canvi energètic es podrien instal·lar un total de 283.767 panells solars. Segons s’extrau de l’estudi esmentat, Espanya és el país amb més radiació solar d’Europa, i just la Comunitat Valenciana una de les zones amb més hores de sol. Concretament, en el municipi d’Ontinyent, s’ha estimat que comptem amb aproximadament 2.750 hores de sol a l’any.
Aquest potencial solar, provocat per la climatologia pròpia de la nostra geografia faria que, si s’implantaren plaques fotovoltaiques en tots els edificis amb coberta útil, aquests quasi 300.000 panells solars pogueren cobrir el consum energètic de 21.838 habitatges. Una estimació que es realitza tenint en compte que segons les dades rebacados per EDP Solar, actualment la mitjana de la despesa energètica a Ontinyent és de 76,70 GWh.


Equivalent a quasi tres milions d’arbres plantats

Més enllà de l’estalvi que aquest tipus d’energia pot comportar a les butxaques del consumidor, hi ha un altre factor clau a tindre en compte: la protecció del medi ambient i la sostenibilitat. La crisi climàtica i ecològica és un fet irrefutable. És necessari canviar els hàbits de consum per a no contribuir a una major degradació del planeta.
L’energia generada a partir del sol és 100% renovable. A Ontinyent l’estudi determina que podria evitar-se l’emissió anual de 38.416 tones de CO₂ a la atmosfera. Una xifra que diu més quan es realitza una comparativa, i és que aquest estalvi d’emissions nocives seria l’equivalent a plantar 2.881.178 arbres. Si es va una mica més enllà, tan sols en la Comunitat Valenciana es podria evitar l’emissió de 9,2 milions de tones de CO₂ a l’any. 693 milions de nous arbres. 49.506 hectàrees de bosc. Més de dues vegades el Parc Natural de l’Albufera.
Per a elaborar aquest informe, l’Àrea d’Estudis d’EDP Solar s’ha basat en dades de la Seu Electrònica del Cadastre, de les Estadístiques de les variables meteorològiques de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i de l’Estadística de la Indústria de l’Energia Elèctrica del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme.


Bonificacions per a fomentar l’autoconsum

Cada vegada les administracions públiques aposten més també per l’energia solar i l’autoconsum. Per això hi ha diverses línies d’ajuda, amb subvencions i bonificacions fiscals. L’Ajuntament d’Ontinyent ofereix aquest tipus de beneficis per a aquells que aposten per un model més sostenible. Entre les accions, el consistori bonifica l’Impost de Béns immobles (IBI) i l’Impost d’activitats Econòmiques (IAE) a les persones o empreses que s’instal·len panells d’autoconsum individual o comunitari i posa al proveïment de la ciutadana un servei d’assessorament a través de l’Oficina Verda, amb la qual qualsevol ciutadà pot concertar cita a través del telèfon 697854465. Ja en el seu moment, la regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia admetia que “cada vegada estem rebent més sol·licituds de bonificacions a l’autoconsum individual, i estem treballant amb les associacions empresarials COEVAL i ATEVAL per a fomentar també la instal·lació de comunitats energètiques locals”.
A més, el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya també inclou subvencions a l’autoconsum que poden cobrir fins al 40% de la instal·lació de panells solars tant en particulars com empreses.