Més de 9 milions d’euros per a tornar junts

Després de la crisi sanitària, Ontinyent havia de fer front a la seqüela que havia deixat aquesta: l’econòmica. Per això, es va crear ‘Tornem Junts’, un pla d’incentius econòmics, en marxa des del 2020, que contempla actuacions distribuïdes en 8 línies. Aprovat en abril del passat any i consensuat amb els agents econòmics i socials de la ciutat, el pla ha comptat amb la participació activa d’associacions com Comerç IN, SOC o AHVAL, ATEVAL i COEVAL. Un pla transversal, l’objectiu del qual és beneficiar a tots els sectors econòmics, com la construcció, el comerç o l’hostaleria, el que s’ha traduït en més de 10 convocatòries diferents d’ajudes. Entre les 8 línies destaquen els xecs, el Pla d’Obres i Serveis, l’Ontinyent Rehabilita, les ajudes específiques als autònoms, a la internacionalització o al clúster del tèxtil sanitari, així com el Pla Resistir.

D’altra banda, l’atur del mes de juliol registra més de 3.000 persones. “Tot i que l’atur és elevat, hem aconseguit parar l’augment i tornar a les xifres del febrer del 2020, quan va començar la pandèmia”, han exposat des de l’Ajuntament d’Ontinyent. Un dels motius, han explicat, és que el pla ha servit per “generar ocupació i aturar la desocupació”.

Jorge Rodríguez, alcalde d’Ontinyent, ha destacat que aquest pla ha mobilitzat 9.300.000 euros a l’economia local, dels quals 4 milions procedeixen de fons públics; 2 milions pertanyen a la pòlissa de crèdit i la resta han estat aportacions de particulars tant a través dels xecs com d’Ontinyent Rehabilita. Així, s’ha aconseguit arribar a més de 1.365 beneficiaris.

Línies d’actuació

Quant a l’hostaleria, el comerç i els serveis, es van posar en marxa els xecs durant 2020 i 2021, els quals van comptar amb una aportació municipal de 730.000 euros. A més, es van adherir 570 establiments en les edicions celebrades. Cal destacar que, a banda d’aquesta iniciativa, des de l’àmbit municipal s’ha aportat 1.460.000 euros a aquest sector de l’hostaleria, el comerç i els serveis. Altre sector afectat per la pandèmia ha estat la construcció, que ha comptat amb prop d’1 milió d’euros per a 41 actuacions.

Quant a l’Ontinyent Rehabilita, destaquen 158 beneficiaris amb l’aportació municipal d’1.017.998 euros i un pressupost definitiu de 2.434.434 euros. Aquest pressupost és la suma de l’aportació municipal més la dels beneficiaris, que ascendeix a 1.416.436 euros. Les ajudes del programa abasteixen des de la mobilitat en matèria d’ascensors fins a l’eficiència energètica. D’altra banda, cal recordar que les ajudes específiques als autònoms, PIMES, micropimes i la indústria han beneficiat a 509 persones físiques o jurídiques i han comptat amb un total de 820.493 euros.

Pablo Úbeda, regidor de Promoció Econòmica, ha recordat que està obert el termini de sol·licitud per a les ajudes de la tercera edició del Pla Resistir des de l’1 fins al 10 de setembre. Aquesta va a mobilitzar 150.000 euros i pot beneficiar a centres d’estètica o perruqueries. Úbeda ha destacat que una part important de ‘Tornem Junts’ la compon el clúster tèxtil sanitari, l’objectiu del qual era ajudar a les empreses que estaven reconvertint la seua producció cap al tèxtil sanitari.

Mesures fiscals i econòmiques

Des de l’Ajuntament, Natalia Enguix, regidora d’Hisenda, ha exposat que, des de l’inici, es va modificar el calendari fiscal per a ajudar a la ciutadania a enfrontar els pagaments municipals amb totes les facilitats possibles pels inconvenients econòmics derivats de la pandèmia i les difícils situacions laborals que sofria la gent. També van promocionar totes les possibilitats per a ajornar i fraccionar els pagaments a través d’una campanya. D’altra banda, van suspendre la taxa d’ocupació de via pública amb taules i cadires, el que va suposar una ajuda per als hostalers de la ciutat de 52.000 euros. També es va permetre que els establiments pogueren doblar l’espai d’ocupació de la via pública en les seues terrasses. Altra mesura que es va prendre va ser ampliar la pòlissa de crèdit en 2 milions d’euros, el que va permetre prioritzar el pagament als autònoms, a les xicotetes empreses i a les associacions locals. Durant el 2020, es van mantenir totes les ajudes a diferents entitats i associacions pel mateix import del 2019.