Omplir el depòsit ja és un 25% més car que fa un any

Omplir el depòsit del nostre vehicle és un exercici cada vegada més complicat sobretot per a les butxaques més atapeïdes. I és que el preu dels carburants ja s’acosta als màxims històrics, prova d’això és el cost del barril de petroli de Brent, el de referència a Europa, que aquesta setmana ha arribat a situar-se per damunt dels 90 dòlars. Una xifra que no es registrava des d’octubre de 2014 i que s’espera que continue augmentant per sobre dels 100 dòlars aquest mateix any.

Aquesta pujada en els costos del petroli afecta directament amb els preus de la gasolina i el gasoil. Pel que fa al preu mitjà de la primera, aquesta setmana el seu cost mitjà s’ha situat en 1,520 euros per litre, això suposa un augment del 24,18% respecte fa un any. Un preu que s’apropa al màxim històric registrat el setembre de 2012, quan posar un litre de gasolina implicava pagar 1,522 euros, tal com recull À Punt Mèdia a partir de les dades facilitades pel Butlletí Petrolier de la Unió Europea. Quant al preu mitjà del litre del gasoil, aquest se situa en 1,403 euros, el que implica un encariment d’un 26% respecte als mateixos dies de 2021.

Què diuen les gasolineres?

Fernando Gil és gerent de les estacions de Servicis Gil, una empresa que compta amb tres gasolineres Repsol a Ontinyent. “El preu de cost dels carburants s’ha disparat des del mes de setembre, quan també es van incrementar els preus de la llum i el gas”, comenta. Segons explica, els preus han anat alterant-se en els darrers mesos per culpa de la incertesa provocada per la pandèmia. “En el moment del confinament més dur, quan a penes hi havia mobilitat, el preu de la gasolina va caure fins a 1,19 € el litre“. Tanmateix, es tracta d’una xifra inusual, ja que en aquells mesos l’oferta era escassa. Una situació diferent de la d’aquests moments, on els preus s’han incrementat notablement precisament per l’augment de la demanda dels carburants una vegada s’ha reactivat la recuperació econòmica, apunten els experts.

Es tracta d’una repercussió que va en cadena i que acaba repercutint amb el preu final del producte, ja que també s’han accentuat els costos dels transportistes. “A tot això cal sumar-li que el mes de gener és un mes fluix per al nostre sector, la gent encara arrossega les despeses de Nadal i amb el fred les persones es mouen menys de casa”, anota l’empresari. Amb aquest plantejament coincideix Assumpta Ariño, responsable del grup Platinium Oil, una xarxa de 26 gasolineres repartides al llarg de la costa mediterrània, una d’aquestes situada a Ontinyent. “Al mes de gener els respostos en lloc de ser de 50 i 60 euros com passa a la primavera i a l’estiu són de 15-20 €”, afegeix.

Tanmateix, cal tindre en compte el preu dels carburants varia molt degut a les oscil·lacions de la borsa. En el cas del grup Platinium Oil, Assumpta explica que el preu de les seues gasolineres depén de molts factors. Entre ells el preu de cost dels carburants, que tal com detalla “des de principis d’any (gener) fins ara s’han incrementat 60 cèntims tant per a la gasolina com per al gasoil“, però també d’altres variants com el preu de la competència, les despeses de la mateixa empresa, així com la capacitat de magatzem. “Amb funció de l’estructura física que tens a l’estació (nombre de tanques) pots comprar més o menys. Si estan abaixant els preus de compra, però tu tens els tanques plens no pots fer-hi res perquè no et cap el combustible”, conclou.