Ontinyent demana flexibilitzar la normativa per legalitzar les casetes

Ontinyent ha traslladat a la Conselleria la necessitat de flexibilitzar la normativa per facilitar la legalització de les casetes, les construccions que poblen el disseminat de la ciutat. La petició es materialitzava en una reunió mantinguda la passada setmana entre l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, acompanyat del regidor de Territori, Óscar Borrell, amb el director general d’Urbanisme, Paisatge i Avaluació Ambiental, Miguel Ángel Ivorra. D’una manera més detallada, Jorge Rodríguez traslladava al nou equip de la Conselleria la necessitat que es tinguen en compte les reivindicacions dels municipis, perquè les normes urbanístiques que s’aproven per part de la Generalitat Valenciana, tinguen present la realitat del territori de la Comunitat València en l’àmbit del disseminat, “perquè es puga produir la legalització de les construccions que han anat apareixent al llarg de molts anys a tot el territori valencià i fer compatible la solució dels problemes dels particulars i la protecció del medi ambient, en un marc d’ordenació del territori”, expliquen des del consistori ontinyentí.

En aquest sentit, des de l’Ajuntament d’Ontinyent s’ha recordat que el juliol del 2022 el plenari va acordar per unanimitat una declaració institucional que instava la Generalitat Valenciana “a impulsar els canvis normatius necessaris per permetre la legalització de totes les situacions que es plantegen en sòl no urbanitzable”. L’alcalde i el regidor de Territori van traslladar aquest acord al nou director general d’Urbanisme.

D’altra banda, davant la situació d’emergència climàtica, amb unes condicions climatològiques més extremes, també s’insistia en la necessitat de flexibilitzar d’una forma “decidida i valenta” la legislació urbanística valenciana, per fer possible la implantació d’instal·lacions d’energia solar a construccions consolidades als disseminats, amb independència de la qualificació jurídica del sòl, tenint en compte igualment els elevats costos de l’energia en el context econòmic actual. “Existeix la necessitat d’eliminar impediments administratius i burocràtics que eternitzen la tramitació d’aquests expedients”, per la qual cosa es va demanar la modificació de la normativa urbanística valenciana, per eximir la instal·lació d’energia solar d’autoconsum de llicència o informes sectorials, permetent-ne la implantació mitjançant declaració responsable, a parcel·les ja consolidades. El director general, Miguel Ángel Ivorra, va agrair les aportacions de l’ajuntament i es va comprometre “a estudiar les propostes en la propera modificació de la llei urbanística valenciana”, expliquen.