El ple de l’Ajuntament d’Ontinyent abordarà aquest dijous l’aprovació inicial d’un expedient per a la finalització de la gestió mancomunada del servei de recollida de residus domèstics, recuperant, per tant, la gestió directa d’aquest. El document, elaborat per una comissió tècnica, dona suport a la recuperació de la gestió directa d’aquest contracte, per a garantir l’adequada posada en marxa del nou model de recollida “porta a porta” amb el que és pretén arribar a reciclar un 70% dels residus en 2026. El canvi no és produiria fins que puga activar-se la nova concessió municipal, una vegada licitats i adjudicats els plecs, al voltant de la tardor de 2023.
Les conclusions de l’informe apunten que recuperar el control sobre la recollida dels residus permetrà a la ciutat afrontar els reptes del seu nou Pla de Residus amb una major eficiència, qualitat i autonomia, amb una millora de les economies d’escala i sense que necessàriament això es traduïsca en un encariment dels costos globals i de la factura total a pagar pels veïns i veïnes.
Tot i les despeses que comportarà la implantació del nou model porta a porta, la previsió és que els costos per al contribuent s’equilibren, ja que la reducció de la quantitat dels residus que acabaran en les plantes de gestió rebaixarà el rebut del tractament dels residus. A més a més, en incrementar-se el reciclatge els ingressos municipals també augmentaran, i això permetrà ajudar a fer front a l’import final de la taxa.