Ontinyent quintuplica les bonificacions atorgades a la generació d’energies netes als últims 2 anys

Els incentius fiscals posats en marxa pel Govern d’Ontinyent per afavorir l’aposta per un model energètic sostenible estan tenint una bona acollida ciutadana: L’Ajuntament ha atorgat en 2022 fins a 126 bonificacions dels impostos de Béns Immobles (IBI) i de l’Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) a la implantació de sistemes d’aprofitament d’energia solar o tèrmica, enfront de les 82 de l’any 2021 i les 23 de 2020, quan es va incloure per primera volta aquestes mesures en la revisió d’ordenances fiscals.

Les regidores d’Hisenda i Sostenibilitat, Natàlia Enguix i Sayo Gandia, coincidien en valorar positivament la resposta a una mesura “amb la que l’Ajuntament ha vollgut fer efectiva eixa transversalitat de l’aposta per la sostenibilitat que volem tenir present en totes les àrees de gestió”. Enguix explicava que des del Govern ontinyentí “sempre hem tractat d’aprofitar la política fiscal per a generar activitat econòmica i ajudar a les persones, i en aquest cas, a més, també ajudem a incentivar la necessària transició cap a un model energètic més sostenible tant per al medi ambient com per a les economies familiars i de les empreses”, manifestava. Sayo Gandia recordava que “l’aposta per la sostenibilitat pot ser també avantatjosa per a l’economia, i totes i tots ho podem aprofitar. La gent està començant a entendre-ho i aquestes xifres així ho demostren”, assenyalava.

En concret, les bonificacions al 50% de l’IBI (Impost de Béns immobles) concedides en 2022 a aquestes instal·lacions aconsegueixen les 94, enfront de les 38 de 2021 i les 3 de 2020. Quant a les bonificacions al 95% de l’ICIO (Impost sobre construccions, instal·lacions i obres) en 2022 ha sigut de 32, enfront de les 44 de 2021 i les 20 de l’any 2020. Per tant, el cas de l’ICIO, la xifra de bonificacions en 2022 n’és menor que la de l’any anterior, però segons les dades facilitades des de l’Oficina Verda municipal, en termes qualitatius hi ha hagut un gran salt quant a potència instal·lada i generació d’energia: la potència de les instal·lacions bonificades en 2022 és quasi tres vegades major (340KW enfront de 962 kW) i també la generació anual és molt major en el present any (1.495.028 kWh), enfront dels 477.700 kWh de l’any 2021. Només amb les instal·lacions dels últims tres anys bonificades quant a l’ICIO, a Ontinyent es calcula una generació anual de 2.048.422 kWh tant en cases particulars com en empreses.

Des de l’Ajuntament també s’ha destacat el treball informatiu i d’assessorament realitzat des de l’Oficina d’Economia posada en marxa en 2020, amb l’objectiu de facilitar l’estalvi energètic i econòmic a la ciutadania. L’Oficina d’Economia Verda centralitza en un lloc tota la informació al voltant de recursos i accions que poden ajudar a les famílies a estalviar en consum energètic i concórrer a subvencions relacionades amb aquestes qüestions.