L’associació de comerços i serveis Comerç IN d’Ontinyent té una nova gerent. Marissa Nacher, natural d’Otos, és Llicenciada en Econòmiques i Màster en planificació i gestió de processos empresarials per la Universitat de València. Arriba a la ciutat amb ganes i il·lusió per treballar pel comerç.
– Com afronta aquesta nova etapa professional?
– “Molt il·lusionada, ja que el projecte m’apassiona, i donades les circumstàncies tan excepcionals, el que més em motiva és veure que el fruit del meu treball tinga com a objectiu ajudar i potenciar el comerç local, tan necessari i motor econòmic del centre urbà d’Ontinyent”.
– Arriba en un moment complicat per al comerç local…
– “Efectivament, és un moment molt complicat, perquè el consum s’ha frenat i les dificultats econòmiques que estan a travessant els comerços tenen un important efecte d’arrossegament a altres sectors com la construcció, finances, serveis immobiliaris, etc. Tal com publicava Confecomerç, entitat de la qual formem part, en una enquesta realitzada la segona quinzena de gener, el descens de les vendes en termes interanuals superava el 45%. Enfront d’aquestes xifres, cal fer un treball important de conscienciació i potenciació del consum local, i això és un objectiu que caldrà treballar junt amb les entitats locals i aconseguint sumar el major nombre de negocis a la nostra associació per treballar conjuntament”.
– Ve de treballar en el sector de la gestió de franquícies, és un canvi de sector molt gran?
– “En absolut, es tracta de gestionar unitats de negoci, bé englobades dintre d’una mateixa marca com era el meu treball anterior, o sota una entitat com Comerç IN. L’objectiu és el mateix, potenciar estratègicament el consum en cada comerç i en aquest cas, reflectir-ho en la dinamització econòmica i social del centre urbà de la ciutat”.
– La seua arribada provocarà un canvi de ruta en l’associació?
– “Entenc que qualsevol canvi pot generar incertesa, però Comerç IN és una organització que ha treballat sempre amb els objectius clars, posicionant-se com a referent en molts aspectes de la seua gestió i eixe objectiu s’ha de mantenir. No obstant això, enfocar noves estratègies de treball tant des del punt de vista intern de l’entitat com de la interacció i relacions amb els socis, són importants per marcar un nou full de ruta”.
– Quins són els objectius que s’han marcat?
– “Fer créixer el consum als nostres comerços i serveis, treballant estretament amb els associats i associades, i sempre des de dues perspectives: potenciació en l’àrea d’influència de la ciutat (Aielo, Agullent, Bocairent, Albaida, etc.) així com afavorir i retenir al consumidor local”.
– Des de l’associació se li ha demanat alguna cosa en concret?
– “L’associació necessita un equip compromès, que treballe pels seus interessos i que amb esforç i estratègia, s’aconseguisquen resultats que es traduïsquen en una ciutat viva, tant des del punt de vista econòmic, com social i cultural”.
– Quin pensa que és el punt fort del comerç a Ontinyent?
– “Una quantitat de comerços diferenciats i especialitzats que ara mateix, no podries trobar en cap centre de grans ciutats. Xicotets comerços amb productes i serveis molt cuidats, tendes amb disseny d’espais a l’última que t’arrosseguen a voler conèixer, i sobretot equips de persones que fan que anar de compres no tan sols siga per cobrir una necessitat, sinó per viure una experiència”.
– I el punt feble?
– “Una gran proporció dels consumidors d’arreu de la comarca que atrets per l’excel·lent oferta gastronòmica visiten Ontinyent, no coneixen les possibilitats dels xicotets comerços i serveis de la ciutat”.
– Com veia posicionat comercialment a Ontinyent respecte a altres poblacions similars pròximes com Xàtiva o Alcoi?
– “Són dues ciutats importants per l’oferta d’alternatives, tot i que els darrers anys, en el cas de Xàtiva, han viscut un declivi important en hostaleria i comerç. Veig a Ontinyent posicionat, potenciant la diferenciació dels seus xicotets comerços, ja que comptem amb un teixit totalment local que no pots trobar en cap altre lloc”.
– La Covid-19 ha obligat molts comerços a reinventar-se o adaptar-se, creu que es pot traure alguna cosa positiva de tota aquesta situació?
-“L’actitud és clau per veure sempre una part positiva. Negocis amb disposició, amb ganes de diversificar-se, d’optimitzar espais i d’aprofitar sinergies amb altres comerços són els que podran afrontar i treure la part positiva d’aquesta situació”.
– S’han anunciat diverses ajudes, són aquestes suficients?
– “Cal pal·liar els greus efectes d’aquesta situació, i tota ajuda sempre és poca. L’elevada burocratització per accedir i beneficiar-se’n d’algunes ajudes, dificulta l’accés de molts comerços, així com la lentitud en la recepció de les quanties. Des de la nostra entitat estem treballant perquè el romanent que es puga generar, de les ajudes del Pla Resistir aprovades per l’Ajuntament, es destine a una nova convocatòria destinada al comerç”.