L’Ambaixada abencerraje, amb Samuel Martínez, com a Ambaixador Moro, i amb Mar Padrino, com a Banderera Mora, liderant el projecte, vol fer una aportació a les festes de Moros i Cristians d’Ontinyent, amb la intenció que perdure, i ho farà en clau inclusiva. Des del mes d’octubre els càrrecs Abencerrajes van començar una ronda de reunions que van tindre el km 0 en la mateixa Societat de Festers, on la primera impressió va ser “positiva”. Després, van entrar en contacte amb els diferents col·lectius i associacions de la ciutat que tenen diversitats especials, tant des del punt de vista físic, com a mental, entre els quals es troben ADIEM, el CEE Vall Blanca, el Projecte Trèvol, Inclou-TEA i el Centre Ocupacional José Antonio Bodoque. Aquesta mateixa setmana, es formalitzava la col·laboració que existirà a tres bandes: Abencerrajes, Societat de Festers i Ajuntament d’Ontinyent, per la qual cosa la satisfacció per part dels càrrecs de la comparsa Abencerrajes és màxima, per la predisposició trobada per a materialitzar aquest projecte ambiciós. “Hem explicat tota la informació que hem recollit de totes les associacions amb les quals ens hem reunit i la regidora de Festes, Àngels Muñoz, i la regidora de Serveis Socials, Paula Soler, a més del president de la Societat de Festers, Vicente Pla, han pres nota de les demandes que tenen aquests col·lectius perquè la festa siga realment inclusiva”. L’objectiu últim és treballar conjuntament per a crear unes festes de Moros i Cristians d’Ontinyent que siguen un referent en l’àmbit estatal per un motiu clar: que totes les persones se senten incloses, sense importar la condició. Una de les circumstàncies que destaquen des d’aquesta comparsa mora és que a l’hora de reunir-se amb els diferents col·lectius els cridava l’atenció ser escoltats. “Està sent gratificant que els col·lectius amb els quals ens estem reunint se sorprenguen i agraïsquen que els preguntem per les seues necessitats, què necessiten per a estar inclosos en aquestes celebracions populars. A vegades són coses realment senzilles, unes altres requeriran més suport, però treballarem perquè es facen realitat en la mesura que siga possible”.
Entre les propostes que estan sobre la taula estan, fer inclusiu l’acte de l’Ambaixada. La traducció mitjançant la llengua de signes, que es va fer de manera puntual, es vol recuperar, perquè les persones sordes puguen seguir la declamació dels versos de Cervino. “Realment aquest va ser el punt de partida del projecte, però ha anat agafant vol i realment és una iniciativa molt ambiciosa, amb vocació d’inclusió”, expliquen des de l’Ambaixada abencerraje.
A més a més, el projecte inclusiu compta amb el suport de l’ONCE. Els organitzadors ja s’han reunit amb el director de la Comunitat Valenciana d’aquesta organització, per a sol·licitar el seu suport. En aquest sentit, una de les mesures que hi ha sobre la taula és que les Ambaixades compten amb audiodescripcions, que servisquen per a explicar què està succeint a les persones sense visió, mitjançant unes aplicacions de les quals disposen.
Entre les peticions que han recollit de les associacions i col·lectius amb diversitat, es troben algunes propostes senzilles, com la participació en un sopar senzill de comparsa. Tindre en compte les activitats diürnes per a les persones que es mediquen i no poden viure la nit o assenyalar els punts de soroll fort perquè puguen evitar-los les persones sensibles a aquest, són altres propostes.
Per tant, un objectiu que comporta treball, implicació d’entitats i recursos, tot perquè ningú es quede fora a l’hora de viure els Moros i Cristians.