L’ontinyentí Marcos Morau, Cavaller de l’Ordre de les Arts i les Lletres de França

El Ministeri de Cultura de la República francesa acaba de comunicar a l’ontinyentí Marcos Morau el seu nomenament com a Cavaller de l’Ordre de les Arts i les Lletres de França, un dels reconeixements més prestigiosos del país veí i també a nivell internacional pel que suposa posar en valor la trajectòria professional del coreògraf d’Ontinyent.

L’Ordre de les Arts i les Lletres és una condecoració que atorga la República de França a artistes, escriptors o intel·lectuals que s’han distingit per les seues creacions en el domini artístic o literari, o per la contribució que han aportat a l’esplendor de les arts i les lletres a França i al món.

La distinció li arriba a Marcos Morau, de 41 anys, director de la companyia La Veronal i Premi Nacional de Dansa en Espanya en 2013, després d’haver estat reconegut també enguany com a millor coreògraf a Alemanya.

En declaracions a El Periòdic d’Ontinyent, Marcos Morau ha afirmat que “és increïble acabar l’any així després de la recent estrena d’Afanador a Sevilla al Teatre de la Maestranza”, una obra que recorrerà els principals escenaris d’Espanya ja que podrà vore’s també el pròxim any al Teatro Real de Madrid entre el 9 i el 11 de febrer; després al Palau de les Arts de València entre el 27 i el 30 de juny i, posteriorment al Teatre del Liceu Barcelona, encara que això ja serà al 2025. Per al director de La Veronal, “acabar el 2023 amb aquest ‘Gran finale’ suposa una motivació màxima i un orgull per a mi i tot el meu equip”. A més ha assenyalat el següent: “He treballat molt a França, des de París, Avignon, Lió, Marsella, Perpinyà, Nantes, Estrasburg i un llarg etcètera. Que els francesos recolzaven la meva feina des de fa anys i ho segueixen fent és un fet. L’amor per la cultura i el suport que s’hi rep tant per a ballarins, coreògrafs o directors és infinitament més gran que el que podem rebre a Espanya. La cultura és una aportació a la riquesa cultural i del desenvolupament d’un país i els francesos sempre ho han tingut clar”.

L’any acaba per a Marcos Morau amb aquesta gran notícia, a banda d’haver rebut, tal i com ja s’ha indicat, el premi com a millor coreògraf de l’any de la revista TANZ, la bíblia alemanya de la dansa. El proper 2024 continuarà amb grans projectes sobre la taula: “La meua primera creació com a artista associat a l’Staatballet de Berlín, una creació per a la que és possiblement la millor companyia de dansa del món (Nederlands Dance Theater) a La Haia i un projecte-homenatge preciós a Ennio Morricone a l’estiu 2024 entre molts d’altres.”