fbpx

Ontinyent compta ja amb prop de 5.000 festers

Des del mes de juny i fins a aquest divendres 19 d’agost, el ritme d’altes de nous socis de Festers procedents de les comparses no ha parat. Fins a 232 nous components s’han inscrit en aquests dos últims mesos. A falta de tancar les liquidacions, una cosa que moltes comparses faran efectiu durant la primera part d’aquesta Setmana Gran, la principal conclusió que s’extrau és que el ritme d’altes és molt superior al de baixes. Tant que, la massa social amb la qual compta la Societat de Festers s’ha situat en el punt més àlgid de la seua història amb un total de 4.794 socis.

Al contrari del que es podria esperar ni la pandèmia ni la crisi econòmica han fet mossa en la massa social festera durant aquests anys. Des d’algunes de les comparses s’apunta que, potser, es pot començar a notar una disminució de renovacions en les quotes o una certa fugida a partir de la pròxima Creuà de setembre, però en tot cas els festers han aguantat el pagament dels seus compromisos fins a enguany. Les ganes per celebrar i viure els Moros i Cristians, emmagatzemades des de 2019, han pesat molt més que les condicions econòmiques.

15.000 persones

Aqueixa predisposició a prendre part en les Festes de 2022 cristal·litza, fonamentalment, en l’acte central de les nostres Festes, l’Entrada. Segons les estimacions de la mateixa Societat de Festers, es calcula que enguany prendran part en l’Entrada prop de 15.000 persones. En aquesta xifra cal agregar tant als components de les comparses del bàndol moro i cristià com als grups musicals, ballets i figurants que s’integraran dels ballets.

Repte

Aquesta xifra constitueix, a més, tot un repte per a l’organització la desfilada. El nombre més gran de participants sol derivar en una dilació dels temps en els quals transcorren tant l’Entrada cristiana de la vesprada com la mora de la nit. Cal recordar que en 2019 ja es va apreciar un increment de participants que va incidir directament en el fet que tan sols existira una franja de mitja hora de separació entre el final de l’Entrada cristiana a les 21.30 hores i l’inici de la Capitania mora que va començar a eixir a les 22 hores.

Segons el reglament que regula la desfilada, cada comparsa té un temps estimat de pas de cinc minuts per cada grup musical que els acompanya, amb un límit màxim de deu grups musicals. S’estima, per tant, que les comparses amb major posada en escena d’efectius tenen un temps de pas de 50 minuts. A més, segons el càlcul de l’itinerari, es tarden prop de 55 minuts des de l’inici en l’avinguda de l’Almaig fins al final en la Plaça Concepció. L’organització de la desfilada recau, principalment, en els dos responsables per grup musical dels quals ha de disposar cada comparsa. A més, la junta de govern es distribueix al llarg del recorregut.

Amb tot, aquesta setmana se celebrarà una reunió amb els representants de les comparses per a abordar els últims detalls. L’objectiu principal que s’ha marcat Festers és “un retorn digne” i es treballarà per a aconseguir la fluïdesa més gran en la desfilada central.